Üniversite girişleri için her yıl düzenlenen YGS ve LYS sistemlerinde değişikliğe gidilerek yeni bir sistemin getirileceği haberi verilmiştir. Bu haber ile milyonlarca kişi tarafından yeni sınav sistemine yönelik birçok soru sorulmuştur. İlk önce sistem içinde iki aşamalı olarak değerlendirmenin yapılacağını söyleyebiliriz. Bu bölüm için bir değişiklik getirilmemiştir. Bunun yanında sınavın uzun bir dönemi kapsamaktansa bir hafta sonunda yapılıp bitirilmesi hedeflenmiştir. Bu sayede de öğrencilerin yaşadıkları sınav stresinin daha aza indirilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca 6 farklı oturum şeklinde düzenlenen sınavın 3 oturum ile bitirilmesi planlanmıştır. Bunun yanında öğrencilerin sınav içinde bilgilerinin yanı sıra beceri ev mantık yürütme konusundaki yeteneklerinin de değerlendirilmesi planlanmıştır.
İlk Aşama Sınavı
YGS yerine getirilecek olan sistem içinde öğrencilerin akıl yürütme yetenekleri, mantık çerçevesinde soru çözüm yaklaşımları, Türkçe için var olan dil hakimiyetleri gibi birçok farklı konuda değerlendirmenin yapılması planlanmıştır. Bu ilk aşama sınavı 40 sorudan oluşan Türkçe ve 40 sorudan oluşan Matematik ile beraber toplamda 80 soru içermektedir. Buradan alınacak olan puanın yüzde 40 oranından nihai yerleştirme puanına etki edeceği bildirilmiştir. Cumartesi günü sabahtan yapılması planlanan sınavın tarihi henüz kesinleşmemiştir. Burada alınacak olan puan konusunda 150 sınırının getirildiği görülmektedir. 150 puanı geçenlerin ön lisansa ve 180 puanı geçenlerin de lisansa yerleşme hakkına sahip olacağı bildirilmiştir. Bunun yanı sıra 200 puan ve üzeri alan adaylar isteklerine bağlı olarak sonraki yıl de puanlarını kullanma hakkına sahip olacaklardır.
İkinci Aşama Sınavı
LYS yerine getirilecek olan sınav cumartesi öğleden sonra yapılacaktır. Burada Matematik'ten 40 tane soru, Sosyal Bilimler'den tane 40 soru, Türk Dili ve Edebiyatı ile beraber Coğrafya-1'den toplam 40 tane soru ve son olarak da Fen Bilimleri'nden 40 tane sorunun yer alacağı bildirilmiştir. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere 3 farklı alan için buradan yapılacak testlerin cevaplanması ile alınan puanın yüzde 60'ı hesaplanır. Daha sonra da TYT'den elde edilen puan ile birleştirilerek net yerleştirme puanı hesaplanmış olur.