Merakla beklenen Yükseköğretim sınavı kararı belli oldu. Önceden YGS ve LYS sınavları bulunan sistemde, YGS ve LYS gitti, yerine Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) geldi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ta, eski sınav sistemi hakkında konuşarak, "Bu sistemde 4 ay süren sınav sistemi öğrencilerimizin Lise hayatını olumsuz etkiliyordu. Bizde daha iyi bir sistemi kurgulamak için bu sistemi geliştirdik" dedi.
Sınav girişin 15 dakika kadar esnetilmesi mümkün
Prof. Dr. Yekta Saraç, sınav saati ile ilgili önceden yaşanılan sorunlar ile ilgili de konuştu, "Bu sınavın usul ve esasları değil uygulanmasıyla ilgili bir husus. ÖSYM başkanımızla bu husus da masaya yatırdık. Zannederim ki geçen sene yaşanan sıkıntılar bu sene yaşanmayacak. Güvenlik endişeyle sınav konforu arasında bir denge tutturmamız lazım" diyen Saraç, yeni sınav sistemi ile ilgili de bilgiler verdi.
2 güne 3 oturum
Yeni sınav sistemi YKS, Haziran’da herhangi bir haftasonunda Cumartesi ve Pazar şeklinde 2 gün olacak.
TYT nedir?
İlk oturumda bulunacak adayları Temel Yeterlilik Testi yani TYT bekliyor. Türkçe ve Matematik derslerinden 40’ar soru bulunan TYT’te Matematik ve Türkçe testlerinin eşit ağırlıkları bulunuyor.
Önlisans için baraj 150 puan
Önlisans ve açık öğretime başvuracak adayların TYT’de minimum 150 puan almaları gerekiyor. Lisans programlarını tercih eden adaylar için ise bu taban puan 180, sonraki seneler de aynı TYT puanı ile tercih yapmak isteyen adaylar için de taban puan 200 olacak.
Lisans tercih edeceklere ikinci bir oturum
İkinci bir oturum da 2. Günde yapılıyor. Bu oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri bulunacak ve adayların 40’ar soruyu cevaplandırmaları istenecek.
Her alana ayrı puan
Adaylar, tercihleri doğrultusunda puan türüne sahip olacak ve ağırlıklar;
Sözel; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testi yüzde 50, Sosyal Bilimler testi yüzde 50,
Sayısal; Matematik testi yüzde 50, Fen Bilimleri testi yüzde 50,
Eşit Ağırlık; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testi yüzde 50, Matematik testi yüzde 50 olarak hesaplanacak.
TYT yerleşmek için çok önemli
Birinci oturumda yapılacak olan Temel Yeterlilik Testinden barajı geçemeyen öğrenciler ikinci oturumda yüksek puan alsa bile üniversiteye yerleştirilemeyecek. Ayrıca ikinci oturumdaki skor da ikinci defa kullanılmayacak.
Son gün de dil sınavı var
Pazar günü, yani son oturumda dil sınavı bulunuyor. 80 soruluk dil testinin de ardından sınav süreci sonlanıyor.