Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan virüsün etkisinin biraz daha azaldığı, Uzak Doğu'ya yönelmiş durumda olduklarına değinerek "Yeni pazar arayışlarımız doğrultusunda çelik ithalatlarında artış gözlemlediğimiz Güneydoğu Asya, Batı Afrika ve Latin Amerika bölgeleri öne çıkan hedef pazarlarımız arasında yer alıyor." Dedi.
Pandemi ve haksız kotalar nedeniyle daralan Avrupa ve Amerika pazarı 197 ülkeye ihracat yapılan çelik sektörünü hareketlendirdi. Küresel salgının etkilerinin birçok sektörde olduğu gibi Türk çelik sektöründe etkiledi. Bu konuda Aslan şu ifadelere yer verdi: "Çelik ihracatı 2020 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında % 9,8 azalarak 9,7 milyon ton, değer bazında ise % 16,6 azalış ile 5,9 milyar dolar olarak hesaplandı. 197 ülkeye ihracat gerçekleştiren çelik sektörü, yılın ilk yarısında yaşanan kayıpları ikinci yarıda telafi etmenin hazırlığı içerisindedir.
Aslan, pandemi nedeniyle tüm pazarlarda ihracatın istenen seviyelerde gerçekleşemediğini değinerek bu konuda şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu nedenle sektörümüz için alternatif pazarlara yönelmek her zamankinden daha çok önem taşıyan bir hal aldı. Salgınla birlikte son süreçte dünya genelinde ihracat pazarlarındaki ülkelerin gümrük duvarlarını haksız bir şekilde yükseltmesi sonucunda 2020 yılının ilk yarısında en fazla kayıp yaşanan pazarımız AB oldu. AB, korunma önlemi gözden geçirmeleri ile Türkiye'den yapılan ithalatı elinden geldiğince engelleme yoluna gitti. Sektörümüzün karşılaştığı bu haksız uygulamalara karşı Birlik olarak hukuki girişimlerimizi sürdürüyor; haksız engellemelerin serbest ticarete zarar verdiğini düşünüyoruz."