Ekonomik güven endeksi yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında atılan normalleşme adımlarının etkisiyle 5 aydır yükselişe geçti. Kovid-19 salgınının ekonomilerde yarattığı tedirginlik ve belirsizlikler nedeniyle endeks nisan ayında 52,4'e kadar gerilemişti. Ekonomi yönetimince alınan önlemler ile endeks üst üste 5'inci ayda yükselerek Eylülde 88,5'e ulaştı. Endeks ocakta ve Şubatta 98,3, Martta 93,1, Nisanda 52,4, Mayısta 62,7, Haziranda 73,5, Temmuzda 83,1 ve Ağustosta 85,9 seviyesindeydi.
Başkent Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Ak yurt içinde mart ayında ilk vakanın görülmesinin ardından alınan tedbirler ve yaşanan belirsizlik ortamı nedeniyle güven endeksinin aşağı yönlü seyir izlediğini söyledi.
İş yerlerinin yeniden açılması ve küresel çapta aşı çalışmalarında somut adımların atılmasıyla endekste dipten dönüşün gerçekleştiğini ifade eden Ak bu konuda şunları söyledi: "Ekonomilerin gelecek dönemde kapanmayacağının sinyalinin verilmesi ve salgının bitmesine yönelik beklentiler ekonomik güven endeksi ve diğer güven endekslerine yukarı yönlü katkı sağlıyor. Ancak döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketler beklentileri aşağı yönlü etkiliyor. Kur geçişenliği etkisiyle döviz kurundaki yukarı yönlü seyir, maliyetler üzerinden enflasyonu ve ilintili beklentileri olumsuz etkilerken güven endeksleri üzerinde baskı oluşturuyor."
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol ekonomik güven endeksinin yükselmesinde reel kesim ve hizmet sektörü güven endekslerindeki artışların olumu etkisine işaret etti.