Toplam ihracatta demir yolu taşımacılığının payı % 1’in altında yer alıyor. Ucuz ve doğa dostu demir yolu taşımacılığındaki artış için yeni yatırımlar planlanacak. İhracatçılar demir yoluyla taşıma altyapısının geliştirilmesi için taleplerini iletirken, yatırımların ekonomiye katkıda önemli rol oynayacak. Türkiye ihracatı pandemi koşullarına rağmen rekor kırmaya devam ediyor. Son olarak ekimde yapılan 17 milyar 333 milyon dolarlık ihracatla, aylık ihracat rekoru oldu. Gelişen ihracatıyla lojistik ihtiyacı arttırıyor.
Bu yıl demir yolu ile yapılan ihracat 2019 yılına göre % 32,6 artışla 1 milyar dolara ulaştı. Yılın ilk 10 ayında demir yolu ile en çok ihracatı hazır giyim sektörü yaptı. Ardından elektrik ve elektronik, otomotiv, kimyevi maddeler, çelik ve demir ile demir dışı sektörler takip etti. Aynı dönemde bu yol ile en çok ihracat sırasıyla Almanya, İspanya, İran Hollanda, Birleşik Krallık ve Avusturya’ya ülkelerine yapıldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, Avrupa’ya ulaşımda daha hızlı, daha ucuz taşıma yapabilmenin temelinde demir yolu ulaşımı olduğuna dikkat çekti. Avrupa’ya açılan gümrük kapıları üzerinden karayoluyla ihracat yapan firmaların demir yolu ve denizyoluyla ürünlerini ihraç edebileceği altyapının güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Demir yolu ile taşımacılığın artışa geçtiğine değinen Gülle, “Marmaray Projesi ve Bakü-Tiflis-Kars uluslararası demir yolu hattı bize stratejik avantaj sağlıyor. Yeni İpek Yolu, kazan-kazan ilkesine dayalı olarak, Avrasya ülkelerinin bütünü için kapsayıcı bir kalkınmanın ve ticaretin önünü açacaktır” dedi.