Bu haber kez okundu.

Kırık kalp sendromuna dikkat!

Kalp krizine benzeyen kırık kalp sendromu vücudun strese karşı verdiği bir yanıt olarak ortaya çıkar. Kırık kalp sendromu ölüme yol açabilir.  Uzun yıllar kalp krizi ile karıştırılan 'kırık kalp sendromu' rahatsızlığı ilk olarak Japonya'da tespit edildi.

Vücut tarafından strese karşı yanıt olarak tanımlanan bu sendrom, özellikle üzüntüye ve sorunlara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Aşırı sevinç durumlarında da ortaya çıkan bu sendromla birlikte kalp fonksiyonları aniden durmaktadır.

Yoğun stres sonrası özellikle kadınlarda menopoz ile kalp fonksiyonlarının bir kısmını aniden kaybolmasıyla ortaya çıkan kırık kalp sendromu İngiltere'de yavrularını kaybeden bir kuğunun ölüm sebebi olarak yeniden gündeme geldi.

İlk bulgunun göğüs ağrısı olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Emre Ertürk, ağrılara nefes darlığı, nefes alamama hissi ve ölüm korkusunun da eşlik edebildiğini söyledi.  Sendromun geçmişiyle ilgili fazla bir bilginin olmadığını dile getiren Ertürk, "Sendrom bilinmezken bu hastalar göz ardı edilmiş olabilir ya da kalp krizi sanılmış olabilir. Böyle bir hasta geldiğinde bulguları kalp krizine benzediği için ayrımını yapmak çok önemlidir. Ayrım yaparken bizim işimize yarayan ise hastalığın öyküsü oluyor. Hastaya şikâyetlerinin nasıl ortaya çıktığı sorulur. Temelde yoğun bir stres, bir yakının kaybı bazen de istismar olduğunu anlıyoruz. Böyle durumlar sonrası aniden ortaya çıkan bir göğüs ağrısı hikayesi varsa kalp krizini düşündüren bulgular oluyor. Ayrımı yapmak için anjiyografi yapmamız gerekir. Tüm bulgular kalp kriziyle aynı da olsa anjiyo yaptığımızda çoğu hastada damarların iyi durumda olduğunu görüyoruz ve bu sendromdan şüpheleniyoruz." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.