Bu haber kez okundu.

2.derece Kanser Ne Demek?

2.derece Kanser Ne Demek?

Kanser Nedir? Kanser Çeşitleri Nelerdir?

Kanser hastalığı vücutta bulunan kötü hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ve vücutta iyi hücrelere yer bırakmaması ile oluşmaktadır. İnsan vücudunda normal hücreler düzenli bir şekilde parçalanarak bölünmektedirler. İşlevini yitiren hücreler ölerek yerini yeni hücrelere bırakırlar. Hücrelerin yapısının bozulması durumunda işlevini yitiren hücreler ölmemekte ve sürekli olarak yeni hücreler kontrolsüz şekilde üremektedir. Bu sebepten dolayı belli bir süre sonra ölü hücrelerin sayısı çoğalmakta ve vücut işlevlerini yerine getiremez hale gelmektedir. Hücreler belli aşamadan sonra kemiklere de ilerleyebilmek de olup bu duruma metastas olarak kanserin yayılması şeklinde adlandırılmaktadır. Günümüzde 100’e yakın tanımlanmış kanser çeşidi bulunmaktadır. Her kanser türünün belirtileri, evreleri ve tedavi yöntemleri farklı olarak gerçekleştirilmektedir.

Kanser Hastalığının Belirtileri

Hastalığın belirtisi öncelikli olarak her kanser türü için farklı şekilde oluşmaktadır. Bazı kanser hastalarında hastalığın ilk aşamalarında ağrı oluşabilmekte olup bazı kişi ve kanser türlerinde son evrede ağrı belirtisi oluşabilmektedir. Bu sebepten dolayı hastanın kendisini tanıması vücudunda değişimleri önceden fark edebilmesi oldukça önemlidir. Hastalığın belirtisi olarak hastada iştah kaybı, kabızlık ve hazımsızlık, buna bağlı olarak kilo kayıpları görülmektedir. Ayrıca hastanın kendisini sürekli olarak yorgun hissetmesi oluşan halsizlik en önemli belirtileri arasındadır. Bazı kanser hastalıklarında belirti olarak diş eti kanaması, burun kanaması ya da vücudun bazı bölgelerinde çarpmaya bağlı olmayan morluklar da oluşabilmektedir.

Kanser Hastalığının Evreleri

Hastalığın toplamda 4 evresi bulunmaktadır. Hastalığın evresinin doktor tarafından belirlenmesi tedavi yönteminin belirlenmesi üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Hastalığın birinci ve ikinci evresi hastalığın ilk teşhis edildiği aşamalardır. Bu seviyede gerçekleştirilen tedavi yöntemleri daha hızlı olarak etki edebilmektedir. Kanser hastalığı 3. ve 4. evreleri ise hastalığın daha fazla yayılmış olduğunu gösteren evrelerdir. Kanserin 4. evresinde hastalığın tedaviye yanıt verme oranı az olsa da kanserin diğer organlara yayılması önlenmeye çalışılmaktadır. Bu dönemde yapılan tedaviler ve yüksek moral sayesinde hastaların yaşam süresi uzatılabilmektedir.

Kanser Hastalığının Tedavi Yöntemleri

Kanser hastalığında tedavilerin yanıt vermesi için en önemli husus hastanın stresten uzak durması gerekmektedir. Hastalığın ilk aşamalarında ilaç yoluyla tedavi sağlanabilmektedir. İlaç tedavisinin yanı sıra radyoterapi yoluyla tedavi sağlanabilmektedir. Bu sayede kanser hücresine yüksek oranda radyasyon verilerek kötü huylu hücrelerin yok edilmesi amaçlanmaktadır. Bu tedavi yönteminde kötü hücrelerin yanı sıra iyi huylu hücrelerde zarar görebilmekte fakat zaman içinde bu hücreler kendilerini onarabilmektedir. Kanser tedavisinde kemoterapi yöntemi ile tedavi de güçlü ilaçlar ile kanser hücrelerin yok edilmesi hedeflenmektedir. Kök hücre nakli, hipertermi ve fotodinamik şeklinde tedavi sağlık yöntemleri de sıklıkla kullanılmaktadır. Hastalarda cerrahi operasyonlar ile müdahale söz konusu olabilmektedir. Bu durumda kanser hücresinin bulunduğu bölge temizlenerek hasta sağlığına kavuşabilmektedir. Hastalığın organlarda yayılmaması amacıyla operasyonun ardından alternatif tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır.

Çok daha fazla makaleye ulaşmak bilgi edinmek isterseniz medikalgiyim.net adresinden blog bölümüne bakabilirsiniz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.