Çölyak hastalığının oluşmasında genetik ve çevresel faktörlerin etkisine dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanları Dr. Özgür Ecemiş, anne sütünün uzun süre verilmesinin tedavide etkili sonuç verdiğini söyledi. Çölyak, genetik olarak duyarlı kişilerde buğdaydaki gluten, arpa, çavdar, yulaf gibi besinlerde gluten isimli proteinlere karşı kalıcı alerji olarak ortaya çıkar. Kesin sebebi tam belli olmayan bu hastalık ince bağırsak sisteminde görülür.
Çölyak Hastalığının Oluşum Nedenleri Nelerdir?
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü nedeniyle önemli bilgiler aktaran Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, çocukları ve erişkinleri yaşam boyu etkileyen, her yaşta ortaya çıkabilen bu hastalığın kesin sebebinin belli olmadığını açıkladı. Hastalığın oluşmasında genetik ve çevresel faktörlerin birlikte etkili olduğunu belirten Ecemiş, “Beslenmede glüten nedeniyle buğday ve buğday ürünlerine yer verilmediği takdirde hastalık görülmez. Pirinç ve mısır bu hastaların tüketebileceği tahıl grubu besinlerdir. Anne sütünün uzun süre verilmesi, anne sütü verilirken ek gıdalara başlanması yararlıdır. Viral enfeksiyonlar, sigara, gıda katkı maddeleri gibi çevresel faktörlerin hastalığın ortaya çıkmasında olumsuz yönde etkili oldukları düşünülmektedir” dedi.
Özel Kan Testi İle Tanısı Yapılır
Çölyak hastalığının tanısı için özel kan testi yapılır. Pozitiflik elde edilirse 12 parmak bağırsağından biyopsi alınıp incelenir. Tanısı geç konulan çölyak hastalarında ileride otoimmün hastalıklar, kemik erimesi ve bağırsak lenfoması görülür.
Çölyak hastalığında diyet önemli
Hasta kişinin gluten almaması ve eksik olan vitaminleri alması gerekir. Bu yüzden hasta olan kişilerin; glutensiz diyet buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan uzak durması gerekir. Mısır, patates, pirinç, soya ununda gluten bulunmaz. Sıkı bir diyetle kişinin yaşam kalitesi yükselip çölyak rahatsızlık şikayetleri azalır. Yapılan bu diyet kısa süre değil ömür boyu uygulanmalıdır.