Vücudumuzun en büyük organı derimizdir. Deri vücudumuzda önemli görevler üstlenir. İç organları çepeçevre sarar. İç organları dış etkenlere karşı korur. Yaralanmalarda vücudumuzu korur. Vücudun su ve ısı kaybını önler. Vücuda D vitaminin girmesine katkı sağlar. Bakteri ve virüslerin vücudu çökertmesini önler. Güneşin zararlı ışınlarını iç organlara sokmaz. Vücutta dolaşan kontrolsüz hücrelerin çoğalması ile birlikte cilt kanseri meydana gelir. Derinin üst katmanı epidermiste meydana gelen cilt kanserinde sorunlu hücreleri artık vücut kontrol edemez hale gelir.
· Cilt Kanseri Türleri Nelerdir?
1- Melonom Cilt Kanseri: Melanosit hücreler deriye rengini verir. Bu hücrelerde meydana gelen kansere melanom cilt kanseri denir. Hücreler siyah ve kahverengi renklidir. Bu kanser doğuştan olabileceği gibi daha sonraki süreçte de ortaya çıkabilir. Vücudun her bölgesinde görülebilir. Erken teşhis edildiğinde kolay tedavi edilebilir.
2- Bazal Hücreli Karsinom: Bu kanser türü vücudun baş, boyun ve kol bölümünde görülür. En yaygın kanser türüdür. Güneş ışığının değdiği yerlerde görülür. Hücreler sert ve düz bir yapıya sahiptir.
3- Skuamöz Hücreli Karsinom: En sık görülen ikinci kanserdir. Sert ve pul kabarcıklar meydana gelir. Deride küçük değişimler gözlemlenir.
4- Aknitik keratoz: Solar keratoz olarak bilinir. Güneş ışığı bu kanser oluşumunda da baş aktördür. Yüz, kulak ve el bölgesinde görülür.
· Cilt Kanserine Neden Olan Faktörleri Nelerdir?
1- Ultraviyole ışınlarına maruz kalmak: Güneşin zararlı ışını ultraviyole deri hücrelerinin dna yapısını bozar. Solaryum da uzun süre kalmak cilt kanserine davetiye çıkarır.
2- UVA ışınları: Hücrelerin yaşlanmasına neden olur. Dna sistemine ciddi zarar verir. Ciltlerin kırışmasına neden olur. Hücreler artık kendini yenileyemez hale gelir.
3- UVB ışınları: Güneş yanıklarına neden olup hücrenin dna sistemini yok eder.
4- UVC Işınları: Atmosferden geçemeyen bu ışın güneş ışığında
5- Solaryum: Bronz bir yapıya kavuşmak için gidilen solaryumda uzun süre kalmak cilt kanserine neden olur. Solaryumda kullanılan UV lambaları cilt kanserine neden olur.
6- Benler: Benler genelde iyi huyludur. Doğum esnasında ortaya çıkan benler çocukluk ve yetişkinlikte de görülür. Sağlık sorununa yol açmayan benler nadir de olsa cilt kanserine neden olur.
7- Yaş: Cilt kanseri 15 ile 29 yaş arası bireylerde yaygın olarak görülür.
8- Cinsiyet: Kızlarda görülme ihtimali erkeklerden 2 kat fazladır.
9- Meslek: Bazı meslek gurupları cilt kanser riski taşır. Özellikle kaynak işleri ile uğraşanlarda cilt kanseri daha sık görülür.
10-Işık Tedavisi: Sedef hastalığı gibi bazı hastalıkların tedavisi sırasında UV ışınlarına maruz kalınması cilt kanserine neden olur.
11-Genetik Faktörler: Birinci dereceden bir yakını cilt kanseri olan kişide akciğer kanseri görülme ihtimali yüksektir.
· Cilt Kanseri Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Cilt kanseri olan kişilerin derilerinde lekeler oluşur. Derinin şeklinde ve renginde değişiklik görülür. Yaraların iyileşmesi daha uzun sürer. Deride görüntü değişimi oluşur. Benin çevresi şişmeye başlar. Deride kaşıntılar meydana gelir. Derinin hassasiyeti artar. Erken teşhis tedavi için önemlidir. Deri kanseri şüpheniz varsa vakit kaybetmeden uzman cilt doktoruna gitmelisiniz. Her ay mutlaka sağlık kontrolünden geçmelisiniz. Cilt kanserine neden olan etmenlerden uzak durmalısınız. Solaryumda uzun süre kalmamak, güneş ışınlarına maruz kalmamak gerekir. Güneş için güneş kremi sürebilirsiniz.
جلد من نقطه دارد