Gıda Mühendisi Doç.Dr. Ruhan Aşkın Uzel evde yapılan konservelerde felce kadar gidebilen kötü sonuçlara neden olan 'botulizm' denilen bir zehirlenmenin ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.
Yaz sebzelerinden biri olan ve çeşitli yemeklerde kullanılan domates, her yıl evlerde konserve olarak hazırlanıp kavanozlarda saklanır. Özellikle Ağustos aylarında evlerde kaynatılıp cam kavanozlara konan domateslerin hazırlanma aşamasında çok dikkatli olmak gerekir. Uzmanlar, kaynama aşamasında uygun sıcaklık ve süre kombinasyonuna dikkat edilmezse evde yapılan domates konservesinin 'botulizm' adı verilen bir zehirlenme türüne neden olabileceği konusunda uyardı.
Meyve ve sebzeleri saklamak için en güvendiğimiz yöntem kavanozlardır. Risk grubu olan yiyeceklerimiz, meyve ve sebze grubundaki pH derecesi 4.5 ve üzeri olan düşük asitli gruplardır. Konserve gıdalar da bu grubun içinde yer alır. Mevsim itibariyle domates de bu gruba girer. Balık konserveleri daha az tehlike taşır. Yapılan konservelerde kaynatma sıcaklığı 72 dereceyse en az 15 dakika, 80 dereceyse en az 6 dakika ocakta tutulmalıdır.
Hijyenik olmayan koşullarda bakteri oluşur. Cam olmayan kaplarda kapakların temiz olmaması bakteri oluşumunu hızlandırır. Kapakların temiz olmadığını düşünüyorsanız kapakları çok iyi kaynatmalısınız. Yapılan konservelerin güvenli olup olmadığı konservelerin kapağı kontrol edilerek anlaşılır. Konservenin kapağında şişkinlik oluştuysa bakteri oluşmuş demektir.