Corona virüs pandemi döneminde; evde uzun süre kapalı kalma ve hasta olma korkusu, migren hastalarını daha çok zorladı. Sürekli devam eden kaygı, depresyon, kötü beslenme, düzensiz uyku gibi etkenlerin migreni tetiklediğine değinen Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Ü. Halide Rengin Bilgen Akdeniz pandemi döneminde migren hastalarının ataklarının sıklaştığını ve bu nedenle başvuruların arttığını söyledi. Pandemi döneminde sürekli devam eden kaygı, endişe hali depresyonu tetikliyor. Kişi bu dönemde, keyifsizlik, isteksizlik ve moralsizlik yaşar. Tüm yaşanan bu durumlar migren ağrılarının artmasına neden olur.
YETERSİZ UYKU VE AŞIRI UYKU DA MİGRENİ TETİKLER:
Migren hastaları uyku düzenine dikkat etmesi gerekir. Uyku ritminin değişmemesi gerekir. Pandemi dönemi evde kalan ve işte fazla mesai yapan çalışanların uyku düzenini bozdu. Uykunun yetersiz olması ya da fazla uyku kişinin uyku ritmini bozar. Bu da migren oluşumunu tetikler.
YEDİĞİMİZ GIDALAR DA MİGRENİ TETİKLER:
Migreni tetikleyen bir diğer durum ise beslenmedir. Özellikle işlenmiş gıdalar ( salam, sosis, sucuk) çikolatalar, aşırı kafein tüketim, alkollü içecekler, kızartma türü yiyecekle ve bazı peynir türleri migreni tetikler.
AŞIRI KİLO ARTIŞI MİĞRENİ TETİKLER:
Migreni tetikleyen bir diğer durumda aşırı kilo artışıdır. Yapılan araştırmalarda kilo artışı yaşayan kişilerde migren görülme sıklığı artmıştır. Normal hastalarda ayda 5 defa görülen migren ataklarının obezite hastalarında ayda 15 defa görüldüğü tespit edilmiştir.