Jinekolojik bir hastalık olan Endometriozis özellikle genç yaş grubu içerisinde görülür. Genel olarak iyi huylu ancak ağrılı hastalıklardandır. Henüz sebebi bilinmemekle birlikte hastalığın 4. Evresinde yani son evresinde hastalığa sahip olabilir. Bu nedenle de hastalığın belirtilerini dikkate almanız ve bir uzmana danışmanız gerekir. Bu şekilde endometriozis hastalığının tedavisine hızlıca başlayabilirsiniz. Endometrozis hastalığı hakkında Bayan yardımını alabilirsiniz. Hastalık hakkında bilgi sahibi olabilmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Endometriozis Nedir?
Endometriozis hatalığını tanımlayarak sizi hastalık hakkında bilgilendirelim. Kadınları %90’lık kısmında adet kanı karın boşluğundan geçer. Diğer %10’luk kısımda ise endometriozis gelişir. Her ay nasıl adet görülüyorsa endometriozisin yerleştiği bölge de de kanam meyana gelir. Bu bölgelere yakın olan dokularda da yapışkanlık meydana gelir. Bu nedenle de adet döneminde sancılar oluşur. Endometriozis hastalığının 3 farklı tipi vardır. Hastalık tipleri şu şekildedir;
- Kistik tip
- Karın zarını tutan tip
- Derin tip
Bu 3 farklı endometriozis tipinin farklı belirtileri vardır. Kadın sayesinde hastalık hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Hastalık hakkında bilgi sahibi olmanız tedavi sürecinde işinize yarar.
Endometriozis Belirtileri
Endometriozis hastalığının belirtilerini öğrenmek hastalığa yakalanıp yakalanmadığınızı anlayabilmek açısından son derece önemlidir. Bu şekilde hastalığınızı tespit edebilir ve bir uzmana başvurabilirsiniz. Endometriozis belirtileri şu şekildedir;
- Adet döneminde şiddetli ağrı yaşanması
- Bel ağrısı
- İdararda kan görülmesi
- Kasık ağrısı
- İdrar yaparken yanma
- Makatta ağrı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi
- Adet döneminde dışkılama sırasında ağrı hissedilmesi
Endometriozis Çocuk Sahibi Olmaya Engel Olur Mu?
Bayan Endometriozis hastalığı hakkında oldukça fazla bilgi sunar. Bu hastalığın çocuk sahibi olmaya engel olup olmadığı oldukça merak edilir. endometriozis hastalığı 4 farklı evreye ayrılır. Bu hastalığın 3. Ve 4. Evresinde kalınbağırsak ve yumurtalıklar birbirine tamamen yapışır ve anatomik ilişki bozulur.
Bu dönemde kişinin sağlık durumu uygunsa cerrahi müdahale uygun değilse de tüp bebek tedavisinin gerçekleştirilmesi planlanır. Bu şekilde çocuk sahibi olabilirsiniz. Ancak hastalığın erken tespit edilmesi tedavisi ve sonuçları açısından oldukça önemlidir.