Sigorta hepimizin bildiği gibi, benzer riskleri taşıyan kişilerin ödedikleri primlerle oluşturulan ve teminat altına risklerin gerçekleşerek ortaya çıkan zararı karşılamaya yönelik bir sistemdir. Sigortalama işlemleri genellikle gönüllülük esasına dayanır. Ancak bazı özel sigorta ürünlerinde kanuni olarak zorunlu hale getirilme şartını ortaya koyabilmektedir. Bu kapsamdaki özel sigorta ürünlerine zorunlu trafik sigortası ve dask sigortası örnek verilebilir.
Diğer sigorta ürünleri gönüllü olarak dahil olunan kasko sigortası, tamamlayıcı sağlık sigortası, konut sigortası gibi sigorta ürünleri örnek verilebilir.
Sigorta Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Sigorta yaptırırken dikkat etmemiz gereken konuların başında beyan ettiğimiz bilgilerin doğruluğu, poliçenin vadesi ve kapsamı gibi konular gelmektedir. Eksik bilgi beyanı, poliçenin kapsamı ve vadesi gibi başlıklarda yapılacak hatalar, tolere edemeyeceğimiz zararlarla karşılaşmamıza neden olabilir. Bu gibi eksik bilgiler nedeniyle kısa vadede sigortalıları uzun vadede ise sigortacılık sektörünü olumsuz yönde etkileyecektir.
Diğer dikkat edilmesi gereken başlıklar şu şekilde sıralanabilir;
- Yetkili sigorta acentasına doğru ve tam bilgi vermeye özen gösterin.
- Sigorta poliçenizi mutlaka okumayı ihmal etmeyin.
- Yaptırdığınız sigorta genel şartlarını incelemeyi göz ardı etmeyin.
- Sigorta teminatının kapsamını iyice okuyup incelemeyi unutmayın.
- Sigorta poliçesinde yer alan özel şartlar bulunuyorsa, özel şartları tam anlamıyla incelemeyi ihmal etmeyin.
- Poliçenizin prim tutarını ya da ücretini ödemeyi unutmayın. Herhangi bir hasar ile karşılaştığınızda en önemli ilk koşul primlerin ödenmiş olması olacaktır.
- Bazı sigorta poliçelerinde muafiyet ve/veya müşterek poliçe uygulaması olup olmadığını kontrol ediniz. Eğer muafiyet ve /veya müşterek poliçe uygulaması bulunuyorsa konu hakkında detaylı bilgi almaya özen gösteriniz.
Sigorta poliçe prim tutarları için online sigorta hizmeti sunan siteleri ziyaret ederek fiyat teklifi isteyebilirsiniz.